دستگاه امنیتی آمریکا در تلاطم | برکناری ژنرال تیموتی هاگ بدون توضیح! انصارالله هشدار داد: آتش‌بس در غزه، شرط صلح منطقه‌ای حمله موشکی روسیه به اوکراین؛ ۱۲ کشته و بیش از ۵۰ زخمی در یک روز + جزئیات انفجارها سخنگوی القسام هشدار داد: نیمی از اسرای زنده صهیونیست در خط مقدم حمله ارتش اشغالگر | مسئولیت جان آن‌ها با نتانیاهو است مجمع جهانی بیداری اسلامی بیانیه داد: سازش‌کاران با صهیونیست‌ها به سرنوشت بدی دچار می‌شوند آنروا از کشتار روزانه ۱۰۰ کودک پرده برداشت غیرقابل‌پیش‌بینی‌بودن تصمیم نهایی ترامپ درباره ایران به روایت یک رسانه عبری‌زبان پاسخ تجاری چین به آمریکا؛ اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر واردات آمریکایی تعرفه‌های اروپا علیه آمریکا از ماه آینده اعمال می‌شود فیدان: آنکارا به هیچ وجه موافق حمله به ایران نیست رهبر انصارالله: محاصره و کشتار در غزه، جنایتی وحشیانه با حمایت آمریکا است دفاع معاون پیشین ترامپ از اظهارات جنگ‌طلبانه او علیه ایران ناپدیدشدن بیش از ۷ هزار نظامی اوکراینی در کورسک رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: شرط مذاکره با آمریکا، داشتن موضع برابر و دوری از قلدرمآبی است دشمن به دنبال این است که امید به آینده را از مردم ایران بگیرد یونیسف: روزانه ۱۰۰ کودک در غزه کشته یا زخمی می‌شوند محکومیت استفاده ابزاری آلمان و انگلیس از سازوکارهای حقوق‌بشری علیه ایران ۸۳۸ مسافر در تصادفات نوروز ۱۴۰۴ جان باختند حسن فرحات یکی از رهبران حماس، به شهادت رسید (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) ادعای جدید ترامپ درباره احتمال مذاکره مستقیم با ایران واکنش عجیب ترامپ به ریزش بازار سهام آمریکا وزیر راه و شهرسازی: ۵ هزار نقطه حادثه‌خیز تصادفات در کشور شناسایی شده است حمله موشکی جنبش انصارالله یمن به سرزمین‌های اشغالی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) پزشکیان در گفتگو با بن‌سلمان: با هیچ کشوری سر جنگ نداریم تقابل شدید کانادا با جنگ تعرفه‌ای آمریکا اعتراض صهیونیست‌ها به حمایت شهردار لندن از مردم غزه ۱۰۰ شهید و زخمی در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مدرسه‌ای در غزه+ویدئو اطلاعیه قوه قضائیه درباره علت درگذشت حجت‌ الاسلام‌ نیری
سرخط خبرها

اهمیت نقش آفرینی ایران در نظم نوین جهانی

  • کد خبر: ۱۶۹۶۴۲
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۴
اهمیت نقش آفرینی ایران در نظم نوین جهانی
وقتی درباره نظم جهانی پساآمریکا صحبت می‌شود، باید گفت مهم‌ترین شاخصه آن افول قدرت آمریکا و متحدانش و هم زمان شکل گیری بلوک‌های جدید قدرت است.
علی سروش
خبرنگار علی سروش

وقتی درباره نظم جهانی پساآمریکا صحبت می‌شود، باید گفت مهم‌ترین شاخصه آن افول قدرت آمریکا و متحدانش و هم زمان شکل گیری بلوک‌های جدید قدرت است. درواقع ما در شرایط دوران گذار به سر می‌بریم و در حال وارد شدن به یک نظم جدید جهانی هستیم، چیزی مشابه اتفاقی که در دوران جنگ جهانی دوم رقم خورد که آنجا هم یک نظم جدید شکل گرفت.

البته ما شرایط مشابه دیگری هم داریم که مثال بزنیم، فروپاشی شوروی که در نتیجه آن وارد دوران تک قطبی شدیم. اما به دلیل رقابت‌های جدی که وجود دارد و جنگ‌های جدیدی که آغاز شده است، مثل جنگ مهم اوکراین یا در آستانه شروع قرار دارد، شرایط کنونی به دوران جنگ جهانی دوم شبیه‌تر است.

در همین راستا رهبر معظم انقلاب هم چندین بار به جنگ اوکراین اشاره کردند و گفتند این جنگ را سطحی نباید تحلیل کرد که جنگ بین دو کشور است، بلکه نشانه‌هایی از تغییرات نظم جهانی است.

این شرایط را اگر نظم جهانی پسا آمریکایی بنامیم، یعنی آمریکا حداقل به تنهایی نظم دهنده تحولات جهانی نیست و ائتلاف‌ها و قدرت‌های جدید نقش مهم و مؤثری دارند. در این شرایط بسیار مهم است که نقش جمهوری اسلامی را به درستی درک، فهم و تحلیل کرده و متناسب با آن سیاست گذاری کنیم.

پس بسیار مهم است که هر دولت و کشوری در دوران این تحولات که از قضا خیلی هم متکثر و سریع هستند، بتوانند شرایط را درست تشخیص دهند و در ادامه درست تصمیم بگیرند. مهم‌ترین نکته پیش روی سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران، این است که هوشمندی لازم را به خرج دهد و بعد از شناخت لازم از شرایط جهانی و ظرفیت‌های خودش تصمیم بگیرد.

در این تحولات، کشور‌هایی که به نوعی متحد  یا نزدیک آمریکا بودند، بیشترین آسیب پذیری را دارند و کشور‌هایی که در نظم این چنینی خودشان را تعریف نکرده بودند، کمترین آسیب و بیشترین منافع را به دست خواهند آورد.

طبیعتا تغییر نظم جهانی، تغییر نظم منطقه‌ای را نیز در برخواهد داشت که نشانه آن نیز خروج آمریکا از منطقه غرب آسیا و افغانستان است و برنامه‌هایی که برای خروج از عراق و دیگر کشور‌ها دارند و از آن طرف چرخشی که در بین کشور‌های عربی منطقه از جمله عربستان و امارات شاهد هستیم و دیدیم که وقتی عربستان احساس کرد که آمریکا قدرت تأمین امنیت عربستان را ندارد، چرخش راهبردی داشت و رابطه‌ای جدی با چین و روسیه و ایران و دیگر کشور‌های عربی آغاز کرد.

در این شرایط برای کشور جمهوری اسلامی ایران که رهبری محور مقاومت را در دست دارد، بهترین شرایط است و باید در کوتاه مدت بتواند جایگاه منطقه‌ای خود را در همه موضوعات ارتقا ببخشد؛ چه حوزه‌های سیاست گذاری و چه حوزه‌های فرهنگی اقتصادی که در این حوزه‌ها دچار نوعی کم کاری و عقب افتادگی هستیم.

آنچه مسلم است، باید اوضاع دیپلماسی عمومی و فرهنگی در سطح منطقه را با استفاده از ظرفیت‌هایی که در حوزه‌های نظامی و سیاسی توانسته ایم تأمین کنیم، بتوانیم در حوزه‌های نرم هم گسترش دهیم و جایگاه واقعی جمهوری اسلامی را در منطقه محقق کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->